|


Proiect didactic 1


Disciplina: Limba și literatura română
Clasa: a VII-a
Subcompetențe vizate:
    5.1  Producerea unui discurs pe o temă dată
    8.2  Comentarea textului liric,a fragmentului de text epic
    10.2  Valorificarea potențialului expresiv al părților de vorbire în textul produs(scris/oral)


SubiectulPoezia,,În vie’’de Ion Pillat.  Atelier de lectură și scriere
Resurse: decor de toamnă,imaginea unei frunze aurii,fișe  de lucru diferențiate,fișe cu textul poeziei,material audiovizual(prezentare Power Point)


Demers didactic

Evocare

Pentru crearea climatului psiho-afectiv,profesorul recită poezia:
,,Bate toamna nucile,
                                                             Aurește frunzele,
                                                             Îndulcește merele-
        Ce ești trist,măi greiere?”
Elevii oferă raspunsuri inspirate în locul greierașilor,își exprimă  atitudinea proprie și emoțiile legate de toamnă.

-Toamna și-a oprit colindatul pe meleagurile de soare ale Moldovei.Împrăștie culori       pestrițe și miresme îmbătătoare de must,de frunze, de ploaie. Tu ridici privirea în sus și începi a călători cu ochii pe cer, prin toamnă, prin căderi de frunze...
Notați tema:
,,Mai cade-o frunză,încă una...”
(P.Cărăre)
Elevii comentează opțiunea profesorului pentru un titlu poetic, sugestiv al orei(cu structură de vers), subliniindu-se,în urma discuției, ideea că toamna e plină de poezie, e încărcată de frumusețe . Se intuiește tema lecției-astăzi se va citi și se va scrie despre acest anotimp feeric.


Realizarea sensului

Am lăsat să intre toamna în clasă:prin acei struguri de coarnă(se referă la colțișorul de toamnă special amenajat), prin nucile și merele ochioase culese și...printr-o frunză galbenă (se acroșeaza pe mijloc de tablă)

Se propune un exercițiu cu caracter creativ:construirea figurilor de stil pentru lexemul toamnase discută variantele lansate,scoțîndu-se în evidență originalitatea, expresivitatea și sensurile acestora.
Se solicită compararea expresiilor alcatuite de elevi cu variante originale, reperate din diverse opere literare. Se comentează sugestia și semnificația  figurilor de stil recunoscute și se apreciază ineditul exprimării artistice.
Se revine la titlul poetic al temei și se propune continuarea gîndului,utilizindu-se imaginile plastice create anterior(pe fișe). Reflecțiile se citesc în lanț,pentru a se crea  impresia unui poem colectiv.
Profesorul anunță titlul operei alese pentru atelierul de lectură,precizînd că aceeași imagine de vrajă  autumnală asteaptă să-i fie contemplate frumusețile și pe filele ei.
Se examinează  cuvintele necunoscute din text(explicare,încadrare în contexte).Se audiază poezia și se descrie starea postlecturală(pe fișe).


Reflecție
Se propune cercetarea în grup a 4 aspecte: tabloul naturii-sentimentele exprimate-limbajul artistic-modul de expunere (fundal sonor-Vals de E.Doga).
Sunt totalizate concluziile enunțate, precizîndu-se că poezia întrunește caracteristicile unui pastel.


Extindere
Tema de casă.De demonstrat, într-un eseu argumentativ de 1.5 pagini, că poezia ,,În vie” de Ion Pillat este un pastel.



0 коммент.:

Trimiteți un comentariu